Program „Incluziunea scolara a copiilor cu TSA şi cu ADHD”

Banner AGTÎncepând cu luna decembrie 2015, Asociaţia Gardienii Terrei demarează un nou program derulat cu sprijinul companiei ING Bank. Proiectul poartă denumirea „Incluziunea şcolară a copiilor cu TSA şi ADHD” şi se desfăşoară în oraşele Constanţa şi Tulcea în perioada decembrie 2015-iunie 2016.

100 de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi cel primar din oraşele Tulcea şi Constanţa vor beneficia de instruire în cadrul acestui program.

Scopul programului este de creşterea a gradul de incluziune şcolară a copiilor cu TSA (tulburare de spectru autism) şi ADHD (tulburarea hiperkinetică și/sau deficit de atenție) prin familiarizarea cadrelor didactice din învăţământul preşcolar şi cel primar cu specificul acestor tulbuări şi cu metodele de intervenţie specifice la clasă.

Pe perioada programului vor avea loc întâlniri cu cadrele didactice oraşele participante, în care se va discuta despre problemele pe care cadrele didactice le întâmpină în procesul de integrare al copiilor cu CES (cerințe educationale speciale) şi despre soluţiile care pot îmbunătăţi acest proces şi care pot diminua stresul resimţit de cadru didactic în activităţile şcolare.

Prin activităţile specifice pe care le vom desfăşura, vom urmări atingerea următoarelor obiective:

  • Familiarizarea cadrelor didactice cu specificul TSA şi cu specificul ADHD

  • Cunoaşterea comportamentelor stereotipe şi a funcţiilor acestora

  • Înţelegerea specificului comunicării la copilul cu TSA

  • Înţelegerea specificului învăţării la copilul cu TSA

  • Cunoaşterea strategiilor pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare la copilul cu autism

  • Cunoaşterea strategiilor pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare la copilul cu ADHD

  • Creşterea dialogului între specialişti şi cadre didactice în vederea găsirii şi implementării celor mai potrivite metode prin care să fie dezvoltate abilităţile de comunicare şi sociale la copiii cu TSA şi ADHD

  • Creşterea gradului de incluziune şcolară al copiilor cu TSA şi ADHD în oraşele Tulcea şi Constanţa

Ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri: Inspectoratul Şcolar Tulcea şi ING Bank. ÎN perioada următoare vă vom ţine la curent cu derularea activităţilor, cu calendarul activităţilor şi unităţile de învăţămând participante în program şi cu rezultatele activităţilor noastre.

Psiholog Gheorghe Florentina
Career&Life Coach Corina Pirsean